Прес-реліз Партії Зелених України щодо визнання Придністров‘я окупованою територією

16.03.2022

ПРЕС-РЕЛІЗ

Партії Зелених України

щодо визнання Придністров’я окупованою територією

16 березня, 2022

На засіданні 15.03.2022 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала, що Росія окупувала частину території Молдови – Придністров’я.

ПАРЄ підтримала резолюцію, частиною якої є визнання російської збройної агресії РФ проти Молдови у 1992 році. ПАРЕ визнає, що в той час «РФ вчинила акт військової агресії проти Республіки Молдова та, відповідно, окупацію її Придністровського регіону».

Коментуючи дане рішення, Голова Партії Зелених України Віталій Кононов зазначив зокрема: “Війна в Україні нарешті змусила впливову міжнародну організацію позбутися ілюзій щодо Росії та, фактично, визнати, що військово-політична експансія є стрижнем зовнішньополітичної стратегії Росії ще від часів розпаду СРСР. Росія, керуючись неоімперською логікою агресора, відроджуючи в 21 столітті стереотипи «холодної війни» та середньовічне право сили, нехтуючи нормами міжнародного права, представляє сьогодні одну з найбільших загроз миру та безпеці як у європейському, так і у глобальному масштабі”.

“Зелені вітають висновок ПАРЕ, але для нас така позиція не є  принципово новою. Так  у підсумковому документі Конференції Зелених партій країн Асоційованого Тріо ЄС, що відбулася 26 лютого 2022 року за ініціативою ПЗУ зазначалось, що 30 років присутності російських військ на території Молдови, вторгнення в Грузію в 2008 році, вісім років гібридної війни з Україною і нове масштабне вторгнення 24 лютого 2022 року характеризують зовнішню політику РФ значно переконливіше за «миролюбну» демагогію її керівників.

“Ми віримо, що позицію ПАРЕ поділятимуть інші міжнародні організації, зокрема ООН та ОБСЄ, і територіальну цілісність Молдови (так само як України і Грузії) в підсумку буде відновлено,” — підкреслив насамкінець лідер українських Зелених.

ПРЕС-СЛУЖБА ПЗУ